Son cemre toprağa düştü

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm GÜNDEM Haberleri 06.03.2018 17:17:00
Baharın habercisi olarak kabul edilen cemre, önce havaya, sonra suya düştükten sonra 6 Mart itibarıyla da toprağa düştü.
Son cemre toprağa düştü

RADARHABER / ERZURUM  

İlk olarak 19 ve 20 Şubat tarihlerinde havaya düşen cemre, 26-27 Şubat tarihlerinde ise suya düşmüştü. İnsanlarımızın kültürel bir miras olarak kabul ettiği ve uzun süreli törelere dayanan halk takviminde yer alan bu mitolojik olay, son olarak 5-6 Mart tarihlerinde toprağa düştü. Soğuk havaların kırılarak doğanın uyanmasına neden olan cemre, görevini tamamladı.

Cemre düşmesi nedir?

Cemre; kor halinde ateş, Şubat ayında azar azar artan sıcaklık, hacıların Mina’da şeytan taşlaması, küçük taş parçası, Arafat’ta hacıların şeytan taşlamaları gibi anlamlara gelmektedir. Cemrelerin eski takvimlerdeki Arapça karşılığı “Cemre-i ula beheva”, “Cemre-i saniye beab” ve “Cemre-i salise behak” şeklinde yazılırdı.

Cemrenin ilkbahar başlamadan hemen önce 7 gün arayla havaya, suya ve toprağa sırasıyla düştüğüne inanılır. Bu düşen cemreler sayesinde hava, su ve toprak ısınır. Halk arasında cemre düşmesiyle birlikte Hıdırellez ve nevruz kutlamaları başlamaktadır. Cemre düşmesi Türk kültüründe de önemli bir yere sahiptir. Kültür ve edebiyat alanında kendine yer bulmuştur. Osmanlı zamanında Divan şairleri cemre zamanlarında önemli kişilere övgü şiirleri yazarlardı. Bu şiirlere ‘cemreviye’ denilmektedir.     

 

Etiketler : ,
YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler