Tarihe krikolu dayanak

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm GÜNDEM Haberleri 26.05.2013 12:55:00
Erzurum'da ki 11 asırlık Öşvank Kilisesi’nin, 5 yıl önce çalınan sütununun yerine konulan kütük çürümeye yüz tutunca bu kez kriko ile önlem alındı.
Tarihe krikolu dayanak

RADARHABER / ERZURUM 

Merkezi ABD’de bulunan Dünya Anıtlar İzleme Kurulu tarafından 'tehlikedeki 100 anıt' listesine alınan Erzurum’un Uzundere ilçesi Çamlıyamaç köyündeki 11 asırlık Öşvank Kilisesi’nin, 5 yıl önce çalınan sütununun yerine konulan kütük çürümeye yüz tutunca bu kez kriko ile önlem alındı. 
Gürcü Kralı Kuropalat Adarnesi'nin oğulları David ve Prens Bagralt tarafından 958-966 arasında yaptırılan Öşvank Kilisesinin kabartma taşlarla süslü 1.5 metre yükseklikteki sütunlarından bazıları 5 yıl önce çalındı. Tek parça sütunu çıkaran yağmacılar, tarihi eserin çökmesini önlemek için yerine ağaç kütük koydu. Ağaç kütüğünden çürümeye yüz tutması üzerine bu sefer de demir kriko ile önlem alındı.
Çamlıyamaç Köyü sakinleri Öşvank Kilisesinin özellikle Gürcülerin Kabe’si olarak nitelendirildiğini belirttiler. Kilisenin bakımsızlık ve doğal şartlar nedeniyle yıkılmaya yüz tuttuğunu ifade eden vatandaşlar, biran önce restorasyon çalışması yapılması gerektiğini kaydettiler.
1000 yıllık süreçte tavanı ile duvarlarında önemli çökme ve yıkılmalar meydana gelen, kabartma bazı sütunların çalındığı Öşvank Kilisesi bir süre cami olarak kullanıldı. 1985’te Kültür Bakanlığı tarafından tescil edilerek, korunması gereken taşınmaz kültür varlıkları arasına alındı. 

Etiketler : erzurum, kilise, tarih,
YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler