Tekrarlama yılına göre Erzurum'da deprem riski

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm GÜNDEM Haberleri 15.10.2018 16:38:00
Erzurum´un içerisinde yer alan deprem bölgesi, Türkiye geneli diğer bölgeler dikkate alındığında...
Tekrarlama yılına göre Erzurum'da deprem riski

Sinan AYDIN'ın haberi...

RADARHABER / ERZURUM
Erzurum´un içerisinde yer alan deprem bölgesi, Türkiye geneli diğer bölgeler dikkate alındığında tekrarlama süresi açısından en az riskli bölge. Erzurum´un yer aldığı deprem bölgesinde, depremler hangi sıklıkla meydana geliyor? Deprem uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, Türkiye genelinde en büyük deprem çekinceli bölgeleri ve depremlerin tekrarlama yıllarını açıkladı. Erzurum´un içerisinde yer alan deprem bölgesi, Türkiye geneli diğer bölgeler dikkate alındığında tekrarlama süresi açısından en az riskli bölge. Tabloya göre; Bingöl Kavşağı (Erzincan, Bingöl, Erzurum) 30-40 yıl, Güney Marmara (Gönen, Manyas, Ulubat) 25-30 yıl, Menteşe (Fethiye, Marmaris, Finike) 20-30 yıl, Gediz Çöküntüsü (Gediz, Demirci, Denizli) 15-20 yıl, Sakarya Çukuru (Adapazarı, İzmir, Düzce, Bolu) 7-30 yıl, Erzurum Büyük Bir Kısmı 2. Geri Kalan Kısmı 1. ve 3. Derece Deprem Bölgesinde Yer Alır.

´´ÜLKEMİZİN YÜZDE 42´Sİ BİRİNCİ DERECE DEPREM KUŞAĞI ÜZERİNDE´´

Ahmet Ercan, şunları söyledi: ´´ Türkiye´de deprem bölgeleri içerisinde yer alan illerden birisidir Erzurum. Yıl içerisinde zaman zaman depremler yaşanmaktadır. Geçmiş yıllara doğru incelendiğinde yıkıcı, can ve mal kaybına neden olan 3 büyük deprem yaşanmıştır. Büyük depremler haricinde ortalama 3 şiddetinde depremler ara ara olmaktadır. Türkiye dünyanın aktif deprem kuşaklarından biri olan Alp-Himalaya deprem kuşağı üzerinde yer alır. Ülkemizin yüz ölçümünün % 42´si birinci derece deprem kuşağı üzerindedir. Yapılması gereken en önemli önlem depremin özelliklerini çok iyi tanıyıp gerekli tedbirleri zamanında almaktır.

KUZEY ANADOLU DEPREM KUŞAĞI

Türkiye´nin kuzey kesiminde doğu-batı doğrultusunda uzanan kuzey Anadolu deprem kuşağı yaklaşık 1500 km uzunluğa sahiptir. Marmara Bölgesi´nde; Saros Körfezinden başlar, Doğu Anadolu Bölgesi´ndeki Aras Vadisi´ne kadar uzanır.

Erzurum´un da İçerisinde Yer Aldığı Güneydoğu Anadolu Deprem Kuşağı

İskenderun Körfezi´nden Van´ın doğusuna kadar bir yay çizerek uzanır. Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman, Malatya, Elazığ, Erzurum, Bitlis ve Van bu kuşaktır.´´ 

Etiketler : ,
YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler