ARGO projesi yattı!

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm SAĞLIK Haberleri 29.08.2013 12:16:00

RADARHABER / ERZURUM

Erzurum’da bir firma yatağa ve tekerlekli sandalyeye mahkûm engelliler için ‘Omurilik Felçlileri Yürüme Cihazı’ geliştirdi. Firma, ARGO adı verdiği projeyi prototip üretimine destek almak amacıyla KOSGEB’e götürdü. Ancak aralarında akademisyenlerin de bulunduğu KOSGEB Kurulu, ‘ayrıntı yok’ diyerek binlerce felçliye umut olacak projenin üstünü çizdi.

TÜM PROSEDÜRLERİ YERİNE GETİRDİ

Atatürk Üniversitesi bünyesindeki Teknokent’te faaliyet gösteren Protek Ortopedi, Teknokent’in verdiği destekle yıllardır üzerinde çalıştığı ‘Omurilik Felçlileri Yürüme Cihazı’nı yeniden geliştirdi. Yatağa ve tekerlekli sandalyeye mahkûm hastalara umut olan çalışmaya ARGO adını veren firma, Türkiye’de üretimi olmayan bu cihazın prototip üretimi için destek aramaya başladı. 130 bin liraya mal olacak prototip için projeyi 26 Haziran’da Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Destekleme İdaresi Başkanlığı’na (KOSGEB) sunan firma, tüm prosedürleri yerine getirdi. Projenin görüntülerini ve taslağını alan KOSGEB, 8 Temmuz’da yaptığı kurul toplantısında projeyi gündeme aldı. KOSGEB Erzurum İl Müdürü Ayhan Çarlıoğlu, Erzincan İl Müdürü Semra Öztürk Boroğlu, Trabzon İl Müdürü Mehmet Turhal, Mühendislik Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Kadir Bilen, Prof. Dr. Recep Sadeler ve Doç. Dr. Abdulsamet Haşıloğlu’nun katıldığı toplantıda firma yetkilileri bir sunum yaparak projeyi tanıttı. Sadece 130 bin liraya mal olacak prototip ürün için projenin 30 gün içinde revize edilmesini isteyen kurul üyeleri, harcama kalemlerinin belirtilmemesini ve görüntü olmasına rağmen teknik çizim sunulmamasını eksik buldu ve projenin üstünü çizdi.

“PARA CEBİMİZE GİRMEYECEKTİ''

Teknokent yönetiminin desteğiyle yıllardır üzerinde çalıştıkları ARGO projesinin artık hayal olduğunu söyleyen Protek Ortopedi Genel Müdürü Dursun Geçikli, KOSGEB’in bu kararından sonra büyük üzüntü yaşadıklarını söyledi. KOSGEB’ten istedikleri desteğin çok büyük bir rakam olmadığını dile getiren Geçikli, “Biz bu projeye yıllarımızı verdik. Birçok felçli hasta bu çalışmamızı bekliyordu. Kaldı ki KOSGEB’den alacağımız para prototipi üretmemize bile yetmiyordu üzerini biz tamamlayacaktık. Bu para cebimize bile girmeyecek KOSGEB malzeme alacağımız firmalara doğrudan ödeme yapacaktı. Prosedür gereği ne istedilerse yerine getirdik. Ancak kurul üyeleri toplantıda revizyon yapmamızı istediler. Ortada prototip yok ki revizyon yapalım. Öyle ki Dünya’da zaten bunun üretimi yok, bu projenin Erzurum’dan çıkması çok büyük bir hayalimizdi ama olmadı. Birçok hasta bu projeyi biliyor ve bekliyordu hepsi için hayal kırıklığı oldu. Tüm hevesimizi ve ümidimizi kırdılar ve biz de yapmaktan vazgeçtik. İşin kötüsü bu kararla biz bu AR-GE çalışmamızı artık projelendiremeyeceğiz” diye konuştu.

“KURUL REVİZYON İSTEDİ YAPMADILAR”

KOSGEB Erzurum İl Müdürü Ayhan Çarlıoğlu da ARGO projesinin kurulun revizyon talebinin yerine getirilmemesi nedeniyle kabul edilmediğini doğruladı. KOSGEB’in ‘olmazsa olmazları’ olduğunu söyleyen Çarlıoğlu, “ARGO projesinde firma istenilen revizyonu yapmadı verilen süre de geçince projeleri kabul edilmedi” dedi. Erzurum’da AR-GE çalışması olmadığını da söyleyen Çarlıoğlu AR-GE inovasyon ve endüstriyel uygulama destek programı kapsamında kentte sadece 3 firmanın müracaatı olduğunu ve bunlardan birinin projesinin kabul edildiğini bildirdi.

İŞTE PROJE ARGO

Atatürk Üniversitesi bünyesindeki Teknokent laboratuarlarında çalışması yapılan ARGO cihazı, hastayı göğüs ve belden kemerlerle kavrayarak metal aparatlarla bacak ve ayak bölgesini kontrol altına alarak felçli kişinin ayakta kalmasını sağlıyor. Zaman içinde verilen eğitim ve fizik tedaviyle kasların hareketlenmesini sağlayan ARGO, felçlileri bastonla yürüyecek duruma getiriyor. Hastanın durumuna göre ilerleyen süreçte hasta bastonsuz da ayakta kalabiliyor ve yürüyebiliyor.

KURUL ÜYELERİ 1500 LİRA ALIYOR

KOSGEB Kurulu 6 üyeden oluşuyor. Her kurul toplantısına üç KOSGEB İl Müdürü ve bulunulan ildeki üniversitenin görevlendirdiği üç öğretim üyesi katılıyor. KOSGEB, öğretim üyelerine toplantıya katıldıkları için 1500’er lira ödeme yapıyor. (Pusula Gazetesi) 

Etiketler : Erzurum, proje, ARGO, cihaz,
YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler