Ağır Ceza'da en güzel dava!

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm KÜLTÜR-SANAT Haberleri 30.05.2013 13:43:00
1.Ağır Ceza Mahkemesi’nde, Cengiz Durular’ın yazdığı ‘Hangimiz Suçlu’ adlı kısa oyun sahnelendi.
Ağır Ceza'da en güzel dava!

Emrah AKKAYA'nın haberi...

RADARHABER / ERZURUM

Erzurum Adalet Sarayı, kültürel bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Suçluların yargılandığı 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde, Cengiz Durular’ın kaleme aldığı ‘Hangimiz Suçlu’ adlı kısa oyun sahnelendi. Erzurum Özel Final İlköğretim Okulu 4. sınıf öğrencilerinin rol aldığı tiyatro oyununda, çocuklar teorik bilgilerini pratiğe geçirme imkanı buldu. Oyunda mahkeme başkanı rolünü üstlenen İldeniz Taslak ve arkadaşları, seyircilerden tam not aldı. Ağır cezaları işleyen suçluların yargılandığı mahkeme salonu, anlamlı ve son derece önemli olan bir amaca hizmet etti. Yasama, Yürütme ve Yargı kavramlarıyla ilgili öğrendikleri teorik bilgileri pratiğe geçirme imkanı bulan çocukların performansları dikkat çekti. Tiyatro yazarı gazeteci Cengiz Durular’ın kaleme aldığı ve düzenlemesi Cumhuriyet Savcısı Erol Taslak’a ait olan ‘Hangimiz Suçlu’ adlı tiyatro oyununda, işlediği suçtan ötürü hakim karşısına çıkan bir çocuk ve adalet kavramı ele alındı. Dürüstlük, aile ve toplumsal baskının oyun teması olarak işlendiği kısa oyun, Erzurum Özel Final İlköğretim Okulu 4. sınıf öğrencileri tarafından sahnelendi. Tiyatro oyununu izleyen mahkeme başkanları, savcılar, Erzurum Adliyesi’nin idari müdürleri ve çalışanları, çocukların verdiği mesajları ayakta alkışladı. Erzurum Özel Final İlköğretim Okulu öğretmenlerinden İlvan Topçuoğlu’nun yönetmenliğini üstlendiği tiyatro oyununda, eğitim kurumunun çocuklara verdiği değer bir kez daha gözler önüne serildi.

SAVCININ KIZIDA HAKİM ROLÜNDEYDİ

‘Hangimiz Suçlu’ adlı tiyatro oyunun başrol oyuncusu İldeniz Taslak, gösterdiği performansla dikkat çekti. Erzurum Adliyesi’nin başarılı savcılarından Erol Taslak’ın kızı olan ‘Hakime Hanım’ rolündeki öğrenci, yeteneğiyle seyircilere ‘Babasının kızı’ yorumlarını yaptırdı. Mahkemelerin olmazsa olmazları arasında yer alan hakim, savcı, müşteki, mağdur ve tanık görevlerini seyirciye aktaran genç yeteneklerin oyunculukları büyük ilgi gördü. Anne ve babaları tarafından görüntülenen çocuklar, yüce yargının önemini sergiledikleri oyunla daha iyi anladılar.

“ÇOCUKLARIMIZ BİZİM YARINLARIMIZDIR”

Oyunun yönetmeni İlvan Topçuoğlu, böylesine güzel bir etkinliğe imza attıkları için çok mutlu olduklarını belirtti. Topçuoğlu, “Öğrencilerimiz tiyatro oyunlarını gerçek bir mahkeme ortamında canlandırma fırsatı buldu. Bize bu imkanı sunan Erzurum Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Apaçık ve diğer yetkililerimize çok teşekkür ederiz. Bu oyun sayesinde öğrencilerimiz yasama, yürütme ve yargı kavramlarını daha iyi bir şekilde öğrendi. Öğrencilerimiz, aile, dürüstlük, toplumsal baskı ve sevgi temalı oyunumuzda ‘Adalet’ kavramını da daha iyi anlayıp algıladılar. Oyun sayesinde teorik bilgilerimizi pratiğe geçirdik” dedi.

“ADALETİ ÖĞRENDİK”

Erzurum Özel Final İlköğretim Okulu 4. sınıf öğrencilerinden İldeniz Taslak da, mahkeme ortamında oyunlarını oynamalarının kendilerini çok heyecanlandırdığını bildirdi. Taslak, “Cengiz Durular’ın kaleme aldığı ‘Hangimiz Suçlu’ adlı kısa oyunda yasama, yürütme ve yargının temel unsurlarını bizzat sahada gördük. Oyunumuzun temaları sevgi, ailenin önemi, toplumsal baskı ve dürüstlükten oluştu.  Tiyatro oyununda yüce yargının önemi ve adaleti öğrendik” diye konuştu. İldeniz Taslak, insanların işlediği hatalardan ders çıkarmaları gerektiğine de değinerek, “Hayatta yaptığımız hatalardan ders çıkarmalıyız. İnsanlar bir anlık sinirle her şey yapabilir. Bunun sonucunda da farklı cezalarla karşılaşabilirler. Bu yüzden toplumda iyi bir birey olabilmek için okuyup, çok çalışmalıyız. Ailemizi sevip, arkadaşlarımızla iyi geçinmeli ve kanunlara uymalıyız” şeklinde konuştu.

“TİYATRO SANATI EĞİTİMİN BİR PARÇASIDIR”

Oyunun yazarı Cengiz Durular, tiyatro sanatının eğitim ve öğretimin bir parçası olduğunu söyledi.  Durular, “Kısa oyunumuzda adalet kavramını bütün hatlarıyla ele aldık. Oyunda bıçakla arkadaşını yaralayan iki çocuğun hikayesini anlattık. Aile kavramı, sevgi ve dürüstlük oyunumuzun temaları arasındaydı. Çocuklarımız, yasama, yürütme ve yargının önemini kaleme aldığımızla oyunla daha iyi öğrenmiş oldular. Ağır ceza mahkemesi salonu son derece ulvi bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın hazırladığı tiyatro oyununa destek veren eğitim kurumuna, Erzurum Cumhuriyet Başsavcımız Ramazan Apaçık’a, tiyatro metninin düzenlemesini yapan Erzurum Cumhuriyet Savcısı Erol Taslak’a ve yetenekli oyuncularımıza çok teşekkür ediyorum” dedi. (PUSULA)

 

 

  

Etiketler : Erzurum, ceza, oyun, tiyatro,
YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler