Erzurum'da kültür balıkçılığı yaygınlaşıyor

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm ERZURUM Haberleri 27.07.2018 19:28:00
Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, alternatif yem araştırmaları ile...
Erzurum'da kültür balıkçılığı yaygınlaşıyor

 

RADARHABER / ERZURUM

Erzurum´da dere ve göllerde olta ile balık tutma hobisi olan vatandaşların yanı şıra balık çiftliklerinin de sayısı her geçen gün artıyor. Kültür balıkçılığı adı verilen balıkçılıkta, şuan için en büyük sorun yem maliyeti olarak görülüyor. Bu kapsamda Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, alternatif yem araştırmaları ile maliyetleri azaltmak için araştırmalar yapıyor. Erzurum Büyükşehir Belediyesi ise şehrin dört bir tarafında oluşturulan göletler ile barajlara, Atatürk Üniversitesi ile ortaklaşa yürüttüğü proje ile balık bırakıyor.

 

AMAÇ YABAN SU HAYATININ DEVAMINI SAĞLAMAK

 

Erzurum Büyükşehir Belediyesi ve Atatürk Üniversitesi işbirliğinde yaban su hayatının devamlılığını sağlamak, sportif olta balıkçılığını geliştirmek, göl ve göletlerdeki balık popülasyonunu artırmak, ekosistemini canlı tutmak amacıyla "Göletleri Balıklandırma" projesi 2 yıl önce hayata geçirilmişti. Bu kapsamda, Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı ile Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi tarafından ortaklaşa yürütülen projede, ilk olarak göletlerin su kaynağında doğal olarak bulunan balıkların gelişimi hakkında bilgi sahibi olmak için etüt çalışmaları yapıldı, Daha sonra göletlere uygun balıkların atılması işlem başlatıldı. Amaç,  göletlere atılacak balıklarla yaban su hayatının devamını sağlamak.

 

KÜLTÜR BALIKÇILIĞI NEDİR?

 

Kültür balıkçılığı adı verilen balıkçılık, deniz içerisinde, göl, akarsu veya tatlı su kıyılarında tecrit edilmiş alanlar oluşturularak, balık çeşitleri, kabukluları, su canlıları ve su bitkilerinin doğal ortamlarının dışında yetiştirerek, çeşitli ihtiyaçların karşılanmasıdır. İhtiyaçların en başında tabii olarak beslenme gelmektedir. Ticari olarak doğa koşullarının engelleri nedeni ile balık avlanmasının zorlaşması, türlerin yanlış avlanma ve kaçak avlanma gibi sebeplerden dolayı azalmaları gibi sebeplerden, özel alanlarda yetiştirilmesi gerekmektedir. Kültür balıkçılığı içerisinde değerlendirilen ve özel olarak yetiştirilmek zorunda kalınan deniz kabukluları; istiridye, midye ve karides gibi canlıların her mevsim taze ve ihtiyaca yetecek kadar bulunması, günümüzde maalesef kültür balıkçılığı sayesinde gerçekleşmektedir. Bu deniz ürünlerinin doğal ortamlarındaki sayısı gün geçtikçe azalmaktadır ve taze ürün ihtiyacı sebebiyle ancak kültür balıkçılığı ile karşılanabilir bir hale gelmiştir. Yine bazı mutfak kültürlerinde, beğeni alan deniz bitkilerinin de aynı şekilde yetiştirilmesi gerekmektedir.    

Etiketler : ,
YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler