Nurullah Pala

Cirit ligi geliyor

19.02.2016 Nurullah Pala

Türk’ün ata sporudur cirit…Orta Asya’da ve Anadolu’nun her bir köşesinde insanlar at biner, ok atar,  cirit oynardı.

 

Erzurum’da da cirit bir tutkudur. Özellikle de, şehrin ova köylerinin eğlence kaynağıdır cirit… Yaz demez, kış demez at üstünde cirit oynar Dadaşlar…

 

Cirit aynı zamanda meşakkatli bir iştir, fedakarlık ister. Dadaşlar da tarih boyuncu bu fedakarlığa katlanmıştır. Yiğit ve mangal yürekli Dadaşlar, kendi boğazından keser, ama atının beslenmesini ihmal etmezler.

 

Biz ciriti çocukluğumuzda Kavakkapı’da tanıdık. Çevre köylerden gelen ciritçiler, yüzlerce seyircinin önünde cirit şov yapardı. Gösteri ciriti şahaneydi.

 

Sonra cirit Geleneksel Spor Dalları Federasyonu’nun bünyesinde yer aldı. Hatta bu federasyonun en popüler branşı oldu.

 

Sonra illerde düzenlenen mahalli ligler. Grup maçları, yarı final ve finaller derken Türkiye şampiyonları çıktı ciritte…

 

Şampiyonluklara en çok da Erzurum takımları ambargo koydu. Erzurum Atlı Spor Kulübü, Akıncılar Atlıspor, Et Balık Atlıspor ve  Ejder Atlıspor şampiyonluklarda başı çeken kulüpler…

 

Özellikle bu yıl yapılan Türkiye şampiyonası finalleri de tartışmaları beraberinde getirdi. Özellikle Akıncılar Atlı Spor ile Geleneksel Spor Dalları Federasyonu arasında bugünlerde bir gerginlik ve kriz yaşanıyor. Konu, 25-27 Ekim 2015’te  Ankara’nın Kazan ilçesinde oynanan maçlar…Hani Kombina Atlıspor’un Türkiye şampiyonluğu ile sona eren 2015’in son müsabakaları…

 

İşte o müsabakalarda Akıncılar Atlıspor ile Denizli Yeni Güney Atlı Spor Kulübü karşılaştı ve Denizlili sporcuların 55. dakikada atların üzerinden inmesi ile birlikte maç yarıda kaldı. Yani bir başka değimle Erzurum ekibi Akıncılar hükmen galip ilan edildi. İkinci gün ise Denizli takımı, Erzurum’un bir diğer ekibi Yenişehir Atlı Spor ile karşılaştı ve Mavi-beyazlı ekipten sayı farkı yedi. Yenişehir Atlı Spor rakibine karşı 86 gibi farklı bir averaj sağladı.

 

Erzurum Akıncılar- Yenişehir Atlıspor’da yenişemeyince, aradan sıyrılan Kombina Atlıspor Türkiye şampiyonu oldu. İşte ondan sonra fırtınalar koptu. Akıncılar Atlıspor,  Denizli Yeni Güney takımının şampiyonadan ihraç edilmesi gerektiğini düşünerek Tahkim Kurulu’na başvurdu. Tahkim Kurulu, Geleneksel Spor Dalları Federasyonu’ndan eksikliklerin giderilmesi için kararı yeniden gözden geçirmesini istedi.

 

Sonuç Federasyon yetkili kurulların, hakemleri ve bilirkişi raporlarını aldıktan sonra inceleme yaptı ve daha önceki kararını bir kez daha onadı. Yani bir başka değişle, Kombina Atlıspor’un Türkiye Şampiyonluğunu tescilledi.

 

Akıncılar Atlıspor’un bundan sonra izleyeceği yol ne olur bilemem, ama görünen o ki; Federasyon ile Akıncılar arasındaki tartışma şimdilik bitecek gibi gözükmüyor.

 

Ama bir musibet bin nasihatten iyidir misali, Geleneksel Spor Dalları Federasyonu, 2016’da Cirit Ligi’ni faaliyete geçirecek. 2015’te yarı final ve finallere kalan takımlar 2016’da Cirit Ligi’nde oynayacaklar. Federasyon galibiyete üç puan, mağlubiyete 1 puan verecek. Müsabakada at sayısı dörde kadar inen takımlar ise puan alamayacak. Bu vesile ile hem ciritte müsabaka kalitesi artacak, hem de dedikodular bitecek.

 

Ata sporumuz ciritin kalkınması ve gelişmesi aslında Federasyondan çok kulüplerin elinde. Öncelikle kulüpler birlikteliği sağlamalı.

 

Bilmem anlatabildim mi?...

 

Not: Başkent Ankara ve Diyarbakır’da yaşanan hain terör saldırılarını kınıyor, tüm şehitlerimize Allah’tan Rahmet diliyorum. Tüm TÜRKİYE’mizin başı sağ olsun. 

BU YAZININ EKLENME TARİHİ 19-02-2016
  
Yazarın Diğer Yazıları