Çiftçinin kurtuluşu Kuzgun barajında

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm EKONOMİ Haberleri 18.06.2013 12:14:00
Ovit tünelinin yapılmasında büyük katkısı olan Tahsin Bayramoğlu, şimdi de Kuzgun barajına el attı.
Çiftçinin kurtuluşu Kuzgun barajında

Sinan AYDIN'ın -ÖZEL- haberi...

RADARHABER / ERZURUM 

Ovit tünelinin yapılmasında büyük mücadelesi olan deneyimli İl Genel Meclisi Üyesi Tahsin Bayramoğlu, şimdi de Kuzgun barajının bitirilip hizmete sunulması için kolları sıvadı. Erzurum’un 29 yıllık İl Genel Meclisi Üyesi Tahsin Bayramoğlu, Kuzgun barajına yapılacak olan 6 kilometrelik tünel ile Erzurum’dan göçün durdurulacağını söyledi.

BARAJ İNŞAATI YARIM KALDI

Erzurum’un Aşkale, Aziziye ve Yakutiye ilçelerindeki 25 köyde yaklaşık 600 bin dönüm araziyi suya kavuşturmak için 1979 yılında fizibilite raporu hazırlanan Kuzgun Barajı Projesinin 7 üniteden oluşan inşaatına, 1985 yılında başlandı. Kuzgun Barajı ve Hidroelektrik Santrali projesi; 13 bin 532 metre uzunluğunda isale kanalı, Daphan Ovası 1 ve 2’inci kısım sulamaları, Karasu, Ortabahçe, Çıplak regülâtörü sulaması ile Çoraklar Pompaj sulamasından oluşuyordu.

400 MİLYON HARCANDI, 600 BİN DÖNÜM ARAZİDEN SADECE 150 BİN DÖNÜMÜ SULANIYOR

İhale yarım kaldı ve hala tamamlanamadı. 1995 yılında baraj gövdesi bitirilen Kuzgun Barajı’nın, Daphan Ovası sulaması birinci kısım inşaatı 1998 yılında tamamlanarak 11 bin 711 hektar arazi sulu tarıma açıldı. 1997 yılında temeli atılan Daphan Ovası ikinci kısım sulama inşaatının tamamlanan bölümüyle sulanan arazi miktarı 16 bin 675 bin hektar alana ulaştı. Yaklaşık 600 bin dönüm araziyi sulaması için bugüne kadar 400 milyon lira harcanan barajdan bugüne kadar sadece 150 bin dönüm arazi suya kavuşturuldu. 312 milyon metreküp su depolama hacmi bulunan barajın tamamen bitirilememesi büyük tepki çekiyor.

ÇİFTÇİLER KUZGUN MAĞDURU!

Kuzgun Barajı’nın tamamen bitirilmemesi, çiftçileri de isyan etme noktasına getirdi. Çiftçiler barajın kendileri için bir umut olacağını düşündüklerini söylerken, şimdi ise barajı bir çile olarak görüyorlar. Düztoprak ve Altıntepe mahalleleri susuzluktan şikâyetçi. Çiftciler, barajın kendileri için bir işkence olduğunu ifade ederek, “DSİ, sulama kanallarını yapıp 3 yıl önce sulama birliğine teslim etti, sorunda bundan sonra başladı. 3 yıldır tarlalarımızı doğru düzgün sulayamıyoruz. Erzurum’da çiftçilik yapanlar, mevsim şartları nedeniyle yılın sadece 45 günü suya ihtiyaç duyuyor. Hal böyle olunca da susuz kalıp perişan oluyoruz” dediler.

" PROJE BİR AN ÖNCE TAMAMLANMALI"

 

Erzurum ekonomisini 5 kat daha canlandıracağı hedefiyle 1985 yılında temeli atılan barajın tamamen bitirilme tarihinin 2000 yılı olduğunu belirten Erzurum İl Genel Meclisi üyesi Tahsin Bayramoğlu, “Baraj sayesinde 600 bin dönüm arazi suya kavuşacaktı. Yıl 2013 oldu ama sulanan arazi miktarı yaklaşık 150 bin dönüm. Köylerimizin arazileri su bekliyor. Acil olarak Elmalı-Kumluyazı tüneli ile Erzurum’a su akıtılması gerekiyor. Kentimiz için önemli olan bu projenin bir an evvel tamamlanması lazım” dedi. Kuzgun Barajı konusunda Ankara’da Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eloğlu’yla görüştüğünü açıklayan Bayramoğlu,” Barajın durumu hakkında kendisine bilgi verdim. İlgileneceğini söyledi” dedi.

“6 KİLOMETRELİK TÜNEL OLMADAN GERÇEK SULAMA OLMAZ”

Erzurum ile Rize arasındaki yolu kısaltacak olan Ovit tüneline olan ihtiyacı yıllarda gündemde tutup en sonunda Türkiye’nin en uzun tüneli olacak Ovit tünelinin yapımına başlanmasında büyük emeği olan Erzurum İl Genel Meclisi üyesi Tahsin Bayramoğlu, şimdide Kuzgun barajının tamamlanıp çiftçinin mağduriyetinin giderilmesi için mücadele başlattı. Çiftçinin umudu olan Tahsin Bayramoğlu, “Buradaki Elmalı köyünden Kumluyazı köyüne 6 kilometrelik bir tünel var. O tünel faaliyete geçmeden gerçek anlamda sulama olmaz. O tünelle suyu öbür tarafa geçireceğiz. Onu yaptığımız zaman mesafe 30 kilometreye düşecek. Mesafe 30 kilometreye düştüğü zaman hem orada 400 bin arazi suya kavuşacak, hem de bu barajın etrafı piknik alanı olacak, herkes tatil yapmaya gelecek" dedi. Bayramoğlu, barajın değerine dikkat çekerken, 450 trilyonluk yatırım yapıldığını 4 tane köyün su altında kaldığını ancak 600 bin dönüm tarım arazisinin sulanması için yapıldığını belirtti. Ayrıca tünelin yapılması ile Erzurum'da hayvancılığın kalkınması için en büyük hayalin gerçekleşeceği. bunun yanında üretimin çoğalacağını, işsizliğin azalacağını ve göçün önüne geçileceğini sözlerine ekledi.

 

YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler