ENER’den "her köye kadrolu çoban" önerisi

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm EKONOMİ Haberleri 09.02.2017 11:25:00
ENER’den "her köye kadrolu çoban" önerisi

RADARHABER / ERZURUM

Erzurum için çağdaş koşullarda yapılacak hayvancılığın önemine dikkat çeken Erzurum Düşünce ve Strateji Merkezi (ENER) Başkanı Vahdet Nafiz Aksu “Hem hayvancılığın gelişmesi, hem de istihdama katkı bakımından her köye kadrolu sürü yöneticiliği kadrosunun tahsisini çok yararlı görüyoruz.“ dedi. Yaptığı yazılı açıklamada, modelin ülke çapında hayata geçirilebileceğini belirten Aksu, Erzurum’un bu uygulamada pilot bölge olarak seçilebileceğini söyledi. Aksu, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: “ Sayın Cumhurbaşkanımızın işsizlik sorununa kökten çözüm getirilmesini hedefleyen açıklamaları tarihi bir önem taşıyor. Kendilerinin TOBB Türkiye Ekonomi Şurası'nda işadamlarına yaptığı “istihdamda milli seferberlik çağrısına sadece işadamlarımız değil, tüm toplum kesimlerinin kulak vermesi gerekiyor. ENER olarak bu seferberliğe katkıda bulunacak bir öneride bulunmak istiyoruz. Hayvancılık yapılan bölgelerde çoban temini ve giderek astronomik hale gelen sürü yöneticilik ücreti üretici için önemli bir problem haline gelmiştir. Bu yükü azaltmak bakımından yeni model arayışlarına ihtiyaç vardır. Hayvancılığın geliştirilmesine yönelik destekler kapsamında belli sayıda büyükbaş ve küçükbaş hayvan bulunan köylere dönemsel olarak sürü yöneticisi kadrosu tahsis edilmesi, hem hayvancılığı teşvik, hem de ek istihdam yaratılması konusunda yararlı bir uygulama olacaktır. Ayrıca böyle bir uygulama köyden kente göçün hızında da bir yavaşlama sağlayabilecektir. Uygulama, tüm ülke çapında, hayvancılığın yapıldığı yöreleri kapsamalıdır. Ancak, Erzurum, Ağrı, Kars, Bingöl illeri uygulamada Pilot iller olarak belirlenmelidir.
Uygulanacak köye göre belirlenecek büyükbaş hayvan sayısına 1 sürü yöneticisi, 1 sürü yöneticisi yardımcısı; yine belirlenecek belli küçükbaş hayvan sayısına 1 sürü yöneticisi, 1 sürü yöneticisi yardımcısının atanması modelin temelini oluşturmalıdır. Belirlenen sayı arttıkça, İl tarım Müdürlükleri çoban sayısında artış yapabilir.
Örneğin; 300 büyükbaş, 1000 küçükbaş hayvanı olan bir köy için 1’er sürü yöneticisi, 1’er de yardımcı istihdam edilebilir. Bu şekilde, Erzurum için düşünüldüğünde 4000 bin kişinin üretime katkıda bulunacak şekilde istihdamı mümkün olacaktır. Bu sayının ilan edilmesi, köylünün hayvan sayısını artırmaya yönelik çabalarını da teşvik edecektir. Göçün önlenmesi için, çobanların yaşadıkları köyden seçimi şartı aranmalıdır. Modelin uygulanacağı illerde faaliyet gösteren özel et ve süt kurumları Sayın Cumhurbaşkanımızın işaret ettiği şekilde istihdama katkıda bulunmalıdır. İstihdam esasları ve projenin finansman yöntemlerinin tespiti, Bölgesel Kalkınma Ajansları, İl Tarım Müdürlükleri ve GAP, DAP, KAP gibi kurumların temsilcilerinden oluşan komisyonlarca belirlenmelidir.”

Etiketler : ,
YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler