Erzurum’a plastik tünel ve sera önerisi

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm EKONOMİ Haberleri 30.04.2019 11:16:00
Prof. Vahap Yağanoğlu’ndan Erzurum’u dışa bağımlılıktan kurtaracak reçete.
Erzurum’a plastik tünel ve sera önerisi

Sinan AYDIN'ın haberi...

 

RADARHABER / ERZURUM 

 

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi önceki dekanlarından Prof. Dr. A.Vahap Yağanoğlu, Erzurum’un sebze ve meyve ithalatına son verecek bir öneriyi gündeme getirdi. Prof. Yağanoğlu, ‘‘ Erzurum dahil her yörede bahçede veya tarla kenarlarında basit bir plastik tünel sera yapılarak sebze ihtiyaçlarını kolay ve sağlıklı ürünler yetiştirerek karşılayabiliriz. Erzurum yöresi bu işe bugünden başlayabilir. Tam zamanı’’ dedi. Prof.Dr Vahap Yağanoğlu, gazeteniz GÜNEBAKIŞ’a yaptığı özel açıklamada, sebze ve meyvecilikte Erzurum’un dışa bağımlılığına son verecek müthiş bir öneride bulundu.

 

‘‘PLASTİKLE KAPLI MİNİ TÜNELLER KURULABİLİR’’

 

Ev bahçeciliği ve hobi seracılığı yapmak amacıyla küçük alanlarda alçak tünel diye adlandırılan plastikle kaplı mini tuneller kurulabileceğini ifade eden Prof.Dr. Vahap Yağanoğlu, ‘‘Bu amaçla genellikle 0,30 cm -1 m yükseklikte, 0,60 cm-2 m genişlikte, uzunluğu yerin durumuna göre  2-30 m olacak şekilde 6 mm inşaat demirinin yarım  yay(çember) şekline getirerek oluşturulan iskelet demirlerinin üzerinin plastikle kaplanmasıyla kurulurlar.  Bununla birlikte 6 mm demir teller yerine sert plastik su borular, alüminyum çubuklar veya söğüt dallarının kullanıldığı alçak plastik tünel örnekleri de vardır. Tünellerde genelde domates, hıyar, kabak gibi sebzelerde fide dikimiyle, fasulye gibi sebzelerde tohum ekimiyle başlatılır. Ekim-dikimden sonra tüneller zaman zaman havalandırılmalıdır. Bu havalandırma işlemi, tünel içi sıcaklığını ayarlamak ve yaş olan tünel altı toprağını kurutmak amacıyla yapılır’’ diye konuştu.

 

 

‘‘TÜNELLERİN UZUNLUĞU İHTİYACA GÖRE AYARLANABİLİR’’

 

‘‘Erzurum dahil her yörede bahçede veya tarla kenarlarında basit bir plastik tünel sera yapılarak sebze ihtiyaçlarını kolay ve sağlıklı ürünler yetiştirerek karşılayabiliriz. Erzurum yöresi bu işe bugünden bşlayabilir. Tam zamanı’’ diyen Vahap Yağanoğlu, projenin yapım aşaması ile ilgili ise şu detayları verdi: ‘‘ Öncelikle tünel iskeleti olarak kullanılacak 6 mm  kalınlığındaki demir teller, toprak üzerinde 60 cm yarı çaplı bir yarım daire oluşturabilmesi ve uçlarından 30 cm'lik kısımlarının toprağa gömülebilmesi için, 250 cm boyunda kesilirler. Tünel için 6 mm lik tellerin kullanılması uygundur. Bu kesilen iskelet tellere bir düzenek yardımı ile 60 cm yarı çaplı daire şekli verilir. Tünellerin uzunluğu ihtiyaca göre ayarlanabilir. Daha sonra bu iskeletlerin en üst noktalarından bir ip ya da telle bağlanması gerekir. Bağlama işlemi, iskeletler arasındaki mesafeyi korumak, iskeletlerin yatmasını önlemek ve iskelet üzerine gerilen plastik örtünün düzgün durmasını sağlamak amacıyla yapılır. Bundan sonra tünel üstünün örtülmesi işlemine geçilir. 60 cm yükseklik ve 120 cm genişliğindeki bir tünel için 225 cm eninde plastik örtüye ihtiyaç vardır. İstenirse 1,5-2 m yükseklikte insanların içine girebildiği mini seralar da yapılabilir.’’  

Etiketler : ,
YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler