Erzurum'da simental buzağı sayısı montofonu geçti

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm EKONOMİ Haberleri 06.02.2020 15:51:00
Erzurum, Türkiye genelinde buzağı elde etme sıralamasındaki ikinciliğini de korudu.
Erzurum'da simental buzağı sayısı montofonu geçti

Sinan AYDIN'ın haberi...

 

RADARHABER / ERZURUM 

Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün saha çalışmaları meyvesini verdi. Açıklanan son rakamlara göre; ilde geride bıraktığımız 2019 yılında simental doğan buzağı sayısı montofonu geçti. Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, Erzurum’un Türkiye genelinde buzağı elde etme sıralamasında ikinci olduğu duyuruldu.

 

TÜRKİYE İKİNCİSİYİZ…23 BİN FARK İLE SİMENTAL MONTOFONU GEÇTİ

 

‘‘İlimizde bu sene simental doğan buzağı sayısı montofonu geçti’’ başlığı ile yayımlanan açıklamada, şu bilgilere yer verildi:  ‘‘ İlimizde bu yıl 273.842 buzağı elde ederek Ülkemizde buzağı elde etme sırasında ikinci il unvanını devam ettirdik. Erzurum'da her geçen yıl doğan buzağı sayısı bir önceki yıla göre artarak devam etmektedir. Şimdiye kadar montofon ırkı doğan buzağı sayısı, açık ara ile öndeyken, bu sene ilk defa 23 bin civarında fark ile simental ırkı doğan buzağı sayısı, montofon ırkını geçti.  Tarımdan ekmeğini kazanan tüm çiftçilerimizle el ele yeni hedeflere ulaşmak temennisiyle, 2020 yılının daha bereketli olmasını diliyoruz.’’

 

 

 

SİMENTAL IRKI HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER ŞUNLAR

 

Ülkemizde ‘Sarı Alaca’ adıyla da bilinen Simental ırkı hayvan yetiştiricileri tarafından en çok tercih edilen ırklardan bir tanesidir. Latince adı Bos taurus olan simental ırkının Coğrafi Kökeni, İsviçre ve Avusturya’dır. Tercih Sebebi, Kombine ( Etçi ve Sütçü) olmasıdır. Fiziksel Özellikleri ise şöyledir: ‘‘ Canlı ağırlığı erkeklerde 1100-1400 kg, dişilerde 600-900 kg arasında değişmektedir. Cidego yüksekliği erkeklerde 150-165 cm, dişilerde 138-150 cm arasında değişmektedir. Renkleri  sarı-beyaz alaca veya  kırmızı-beyaz alacadır. Baş kısmı, alın bölgesi ve kirpikleri beyaz renktedir. Erkek ve dişiler boynuza sahiptir. Son dönemde yapılan ıslah çalışmalarıyla boynuzsuz türleri de mevcuttur. Simental verim özellikleri olarak; Canlı ağırlık artışı gün başına 1300-1600 gr arasındadır. Et verimi oranı % 60 ‘lara yakındır. Bir laktasyon döneminde süt verimi 6500 litre civarındadır. Sütü % 4,2 yağ oranına sahiptir. Sütü protein açısında % 3,5 ‘lük bir orana sahiptir. Simental ineklerin en çok tercih edildiği ülkeler arasında  Avusturya ve Almanya gibi ülkeler yer alır. Her bölgeye kolayca adapte olabilmesinde dolayı  ülkemizde hemen her bölgesinde yetiştirilebilir. Ama öncelikli olarak Ege Bölgesi’nin doğu bölümü, İç Anadolu Bölgesi ve Doğu Anadaolu Bölgesi Simental yetiştiriciliğinde ülkemizde diğer bölgelerimize göre daha elverişlidir. Her iklim koşuluna kolayca adapte olup bölgeye uyum sağladığı unutulmamalıdır. 
    

Etiketler : ,
YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler