Erzurum'dan 22.1 milyonluk ihracat

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm EKONOMİ Haberleri 07.01.2019 14:28:00
Türkiye İhracatçılar Meclisi 2018 Erzurum ihracat verilerini paylaştı.
Erzurum'dan 22.1 milyonluk ihracat

 

Mahmut AKDAĞ'ın haberi...


RADARHABER / ERZURUM 

 

Geçtiğimiz yıl ilden 22.1 milyon dolar tutarında ihracat gerçekleştirildi. İlden yapılan ihracat 2017 yılına göre 21.0 milyon dolardan 22.1 milyon dolara yükselerek yüzde 5.32 oranında artış gösterdi. Erzurum ihracat performansı bazında bölgesel sıralamada 7´inci oldu.

 

 

ERZURUM 2018

 

 

Erzurum´da 2018 yılı aralık ayında 2.1 milyon dolar, yıllık düzeyde ise 22,1 milyon dolarlık ihracat kaydedildi. İlde en yüksek değerde ihracatın yapıldığı dönem mart ayı oldu. Erzurum´dan ocakta 1.2, şubatta 1.1, martta 2.9, nisanda 2,2, mayısta 1.6 milyon, haziranda 1,3 milyon, temmuzda 1.8 milyon, ağustosta 1,4 milyon, eylül ayında 1.5 milyon, ekimde 2.0 milyon, kasımda 2.5 milyon, aralıkta ise 2.1 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi.

 

 

ERZURUM´UN 2018 PAYI

 

 

TİM verileri bazında, Doğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Derneği(DOSİAD) Araştırma Merkezi tarafından yapılan hesaplamalara göre, Erzurum´un 2018 yılı ihracat payı KUDAKA istatistik Bölgesinde yüzde 64,20, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesinde yüzde 15,15, Doğu Anadolu Bölgesinde yüzde 2.83 oldu.

 

 

ERZURUM VE BÖLGESEL VERİLER

 

 

DOSİAD aktarımına göre, 2018 aralık ayında Erzurum´dan 2,1 milyon, KUDAKA İstatistik Bölgesinden 3,7 milyon, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesinden 12,3 milyon, Doğu Anadolu Bölgesinden 56,9 milyon dolarlık ihracat yapıldı. 2108 yılı bütününde ise Erzurum´dan 22,1 milyon, KUDAKA´dan 34,5 milyon, Kuzeydoğu Anadolu´dan 146,4, Doğu Anadolu´dan 783,0 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi.

 

 

DOĞU ANADOLU İLLER DAĞILIMI

 

 

2018 yılında Malatya´dan 339,5 milyon, Elazığ´dan 222,1 milyon, Iğdır´dan 82,2 milyon, Van´dan 32.4 milyon, Hakkari´den 30,9,  Ağrı´dan 28,0 milyon, Erzurum´dan 22,1 milyon, Erzincan´dan 11,1 milyon, Bitlis´ten 6,0 milyon, Muş´tan 5.0 milyon, Ardahan´dan 1,3 milyon, Bingöl´den 900,6 bin, Kars´tan 188,1 bin, Tunceli´den 661.5 bin dolarlık ihracat kaydedildi.

 

 

2019 İHRACATTA SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VE YENİLİK YILI OLACAK

 

 

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, Türkiye´nin küresel ticaretteki kahramanları olan ihracatçılar için 2019 yılının “İhracatta Sürdürülebilirlik ve Yenilik” yılı olacağını söyledi. Gülle, “Artık sadece ihracat rakamlarında sıçramaya değil, ağırlıklı olarak ihracat hacmimizde sürdürülebilir bir ivme yakalamaya odaklanmalıyız. Bu da, Ar-Ge ve tasarım üzerine projelerimizi sürdürürken, ithal girdisi yüksek olan ürünlerde yerli ve milli üretime olan desteğin arttırılması konusunda çalışmalarımıza yoğunlaşmaktan geçiyor. Türkiye olarak ihracatta başarımızın kalıcı olduğunu, yapacağımız yatırımlar ile tüm dünyaya göstermeliyiz. Bu anlamda, marka, tasarım ve Ar-Ge ile birlikte özellikle yazılım alanını kapsayan hizmet ihracatını geliştirmeye odaklanacağız. Nitekim hizmet ihracatı “yenilik” kısmında adından söz ettirecek. Yenilik anlamında değinilmesi gereken bir diğer konu da transit ticaret olacak” dedi.

 

 

 2018 DEĞERLENDİRMESİ

 

 

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle 2018 yılını değerlendirdi, 2019 yılına dair öngörülerini ve ihracatçıların gündemini açıkladı. Dünya ekonomisinin küresel ticaret savaşlarının gölgesinde 2018´i zor bir yıl olarak geçirdiğini söyleyen Gülle, “Türkiye bu dönemde stratejik ortak ve uzun soluklu bir müttefik olan ABD ile ağustos ayında doruğa ulaşan bir gerginlik, ardından ilişkilerde hızlı bir iyileşme ve sonrasında yeni bir diplomatik ilişki döneminin kapılarının aralandığı bir süreç yaşadı. Türkiye´nin ekonomi ve ticaret diplomasisinin saha neferleri olan ihracatçılarımız, tüm bu küresel gerginliklere rağmen 2018´de rekorlara koştu. Bu rekorlar sayesinde, Türkiye´nin 2018 yılındaki ekonomik büyümesinin 1.4 puanı; yani en az yarısı net ihracatımız sayesinde gerçekleşmiş olacak. 2019 yılında da büyüme hedefi olan yüzde 2.3´ün bu defa üçte ikisi, 1,5-1,6 puanı net ihracattan gelecek. Bu nedenle, TİM ve Türkiye´nin küresel ticaretteki kahramanları olan ihracatçılarımız için, 2019 yılı “İhracatta Sürdürülebilirlik Yılı ve Yenilik” yılı olacak” dedi.

 

 

“YERLİ VE MİLLİ ÜRETİME DESTEĞİ ARTIRACAĞIZ”

 

 

İhracatçıların hedefinin “Dış Ticaret Fazlası Veren Türkiye” olduğunu hatırlatan Gülle, “Bunu yakalamamız için 2018 ikinci çeyreğinden beri ihracatımızın yakaladığı pozitif büyüme trendini korumak ve daha da güçlendirmek adına, her türlü katkıyı sağlamayı hedefliyoruz. Artık sadece ihracat rakamlarında sıçramaya değil, ağırlıklı olarak ihracat hacmimizde sürdürülebilir bir ivme yakalamaya odaklanmalıyız. Bu da, Ar-Ge ve Tasarım üzerine projelerimizi sürdürürken, ithal girdisi yüksek olan ürünlerde yerli ve milli üretime olan desteğin arttırılması konusunda çalışmalarımıza yoğunlaşmaktan geçiyor. Türkiye olarak ihracatta başarımızın kalıcı olduğunu yapacağımız yatırımlar ile tüm dünyaya göstermeliyiz. Ticaret Bakanımız Sayın Pekcan´ın da geçtiğimiz günlerde dile getirdiği gibi yüksek teknolojili sanayi ürünlerinde, bu yılın ilk 9 ayında yüzde 3,3 olan büyüme oranını daha ileriye taşıyabilmeliyiz. Bu anlamda, marka, tasarım ve Ar-Ge ile birlikte, özellikle yazılım alanını kapsayan hizmet ihracatını geliştirmeye odaklanacağız. Nitekim hizmet ihracatı da “yenilik” kısmında adından söz ettirecek. Bu gün 44 milyar dolar seviyelerinde olan hizmet ihracatının 2019 yılında daha fazla yüzümüzü güldüreceğini düşünüyorum. Yenilik anlamında değinilmesi gereken bir diğer konu da “transit ticaret”. Mevcut transit rejimde, transit ticaretimizi kayıt altına almak mümkün olmadığı için bunu ithalat ve ihracat rakamlarında göremiyoruz. Bu yüzden ilk etapta transit ticaret istatistiklerinin ayrıca toplanması için Ticaret Bakanlığımız ile çalışma başlattık. Bu yeniliklerin 2019 yılında hayata geçeceğini öngörüyoruz. Bu anlamda, sürdürülebilir ihracat yanında yenilikler de getirerek, emin adımlar ile bizleri hedefimize doğru taşıyacak” şeklinde konuştu.

 

 

“İHRACAT BU ÜLKENİN TEK ÇIKIŞ KAPISIDIR”

 

 

Gülle sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye olarak bölgemizde gerçek bir istikrar örneği göstererek, bu gün geçtiğimiz 16 yılda ortalama yüzde 5,7 büyüme ivmesi yakaladık. Satın alma gücü paritesine göre dünyanın en büyük 13.üncü ekonomisi konumuna geldik. Dünyanın tüm bölgelerinde, artık Türkiye markasını taşıyan ürünlerimiz var. Bizlere düşen, bu istikrarı Türkiye´nin ihracatçılarına yakışır şekilde sürdürebilmek. Bizler TİM ve ihracat ailesi olarak, verdiğimiz sözleri hayata geçirmek adına ne gerekiyorsa yapmaya hazırız. Çünkü biliyoruz ki, ihracat bu ülkenin tek çıkış kapısıdır. O kapıyı ardına kadar açıp hedeflerimize yürümek bizim olmazsa olmazımızdır. 2019, bu anlamda, Türkiye´nin ticaret diplomasisinin saha neferleri olan biz ihracatçılar için; ihracatımızda sürdürülebilirliği ve yenilikçiliğe, yeni yaklaşımlara, ihracat ailemize yeni üyeleri kazandırdığımız bir yıl olacak. Bu vesile ile 2019´un dünyaya, ülkemize, bölgemize, barış, huzur ve refah getirmesini temenni ediyor; ekonomimize başarı ve mutluluk getirmesini diliyorum.”

 

 

GÜLLE AÇIKLAMA YAPTI

 

 

TİM Başkanı İsmail Gülle, “Stratejik partnerimiz TEB ile yarattığımız bu finansman kaynağı ihracata ve ihracatçıya büyük katkı sağlayacak.”

Türkiye 2018 yılını hedeflenen 170 milyar dolar ihracatla tamamlarken; bu yıl başta büyüme olmak üzere ülke ekonomisine katkı sağlayacak en önemli faktörlerden biri yine ihracat olacak. Türk Ekonomi Bankası (TEB), bu bakış açısıyla ve 2023 Türkiye İhracat Stratejisi ve Eylem Planı´ndan hareketle, ihracatçılara oldukça avantajlı şartlarda finansman imkanı ve ticari destekler sunmak için Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile iş birliği protokolü imzaladı. Protokol kapsamında sadece ihracatçı firmalara, uygun koşullarda kredi fırsatlarının yanı sıra pek çok alanda ücretsiz danışmanlık hizmetleri de verilecek. Yapılan protokol ile bir yıla kadar vadeli ihracat döviz kredilerinde özel faiz avantajları sunulacak. TİM üyeleri, döviz alım satım işlemleri için de en uygun fiyatları elde edecek.

Protokol imza töreninde konuşan TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici, Yeni Ekonomi Programı´nda da vurgulandığı gibi, ihracatın Türkiye´nin net büyümesinde büyük önemi olduğuna dikkat çekti. “TEB olarak, ihracatçılara yönelik finansal enstrümanların geliştirilmesi ve ticari destek araçlarının artırılması konusunda bir kez daha elimizi taşın altına koyuyoruz”diye konuşan Leblebici, ihracatçı firmalara yönelik finansman desteğinin yanı sıra; protokol kapsamında uzman dış ticaret bilgilendirme eğitimleriyle de firmaların yurtdışı pazarlarda rekabetçi olabilecekleri özelliklerinin artırılması için katkı sunacaklarını söyledi.

Ümit Leblebici, danışmanlık anlamında da ihracatçılara farklı hizmetler sunacaklarını söyleyerek, “Protokol kapsamında, TİM üyeleri ihracatçılara özel hazırlanmış olan TEB´le Dış Ticaret Platformu´ndan bir yıl süreyle ücretsiz olarak faydalanabilecek. İhracatçılarımızın ürün kodu, pazar verileri, potansiyel müşteri listesi, güncel fuar bilgileri, nakliye sürecinde gerekli evraklar, ticaret yapılacak ülkede uygulanan vergi oranları gibi kapsamlı bilgilere kolayca ulaşmalarını sağlayacağız” dedi.

 

 

LEBLEBİCİ: “TÜRKİYE´NİN DIŞ TİCARET BANKASI OLACAĞIZ”

 

 

Dış ticaret ürünleri konusunda geniş ürün çeşitliliğine sahip olan TEB´in her zaman ihracata önem veren bir banka olduğunu hatırlatan Leblebici, TEB´in ihracat kredilerinde 6´ıncı büyük banka olduğunu ve ihracat işlemlerindeki pazar payının ise yüzde 7 olduğunu söyledi. Leblebici, “Bu rakamlar bankamızın ihracat finansmanına en çok önem veren bankalardan biri olduğunu gösteriyor. Dış ticaret stratejimizin temelinde ihracatı desteklemek yatıyor. Bu kapsamda TİM ile bu protokolü imzalayarak 2019 yılı içinde ihracatçılara sağlayacağımız özel koşullarımızı ilan ediyoruz. İnanıyorum ki; bu ihracat seferberliği Türkiye ekonomisine ve ihracatına büyük katkı yapacak. Stratejimiz ´Türkiye´nin dış ticaret bankası olmak´” diye konuştu. Leblebici, Türk Eximbank´ın piyasaya sürmek istediği yeni ürünler için TEB´i pilot banka seçtiğini açıklayarak kısa süre içinde bu ürünlerin duyurusunu yapacaklarını da ifade etti.

 

 

GÜLLE: “KREDİ KANALLARIMIZ NE KADAR AÇIK OLURSA İHRACATIMIZ DA O DENLİ GÜÇLÜ OLUR”

 

 

İmza töreninde konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle şunları söyledi: “ Gücümüzü, kaynaklarımızı “firmalarımızın önünü açmak için” seferber ediyoruz. 500 dolardan 5 milyar dolara kadar ihracat yapan firmalarımızın tamamı bizler için ayrı ayrı değerli. Firmalarımızın finansmana erişimi konusunda yaşanan sıkıntılar, üretim ve ihracatta zorluklar yaratıyor. Yani ihracatçılarımızın çoğu, önce üretiyor, ihracat işlemlerini tamamlıyor ödemeyi daha sonra alıyor. Bu döngünün tamamlanabilmesi için firmalarımızın kredi kullanması kaçınılmaz. Kredi kanallarımız ne kadar açık, krediye erişimimiz ne kadar uygun maliyetli olursa ihracatımız da o denli güçlü olur. TİM olarak Bankalar Birliği başta olmak üzere finans kurumları ile sıkı ilişkiler içerisindeyiz. Bugün de, TEB ile imzaladığımız protokolle bankalar arasına bir yenisini ekledik. Türk Ekonomi Bankası ve TEB Factoring ile çok önemli protokollere imza attık. Bu protokollerle, elbette firmalarımızın bankacılık maliyetlerini aşağı çekmeyi hedefliyoruz Ancak sayısal destek yanında, bilgi anlamında, farkındalık anlamında çok önemli konularda TEB ile birlikte çalışacağız. Biz ihtiyaç duyulan zamanda verilen destekleri çok önemsiyoruz.”

 

 

TEB FAKTORİNG´DEN İHRACATA KAYNAK

 

 

TEB Faktoring ve TİM, ihracatçıların uygun koşullarda faktoring hizmeti almasını sağlayacak protokolü de aynı gün imzaladı. TEB Faktoring Genel Müdürü Çağatay Baydar, bankacılıktan sonra, 150 milyar TL iş hacmi ve 600 bin adet şirkete hizmet veren bir finansal enstrüman olan faktoring sektörünün garanti, tahsilat ve finansman hizmetlerini bir arada sunan tek ürün olduğuna dikkat çekerek, “Vadelerin uzadığı, alacağın tahsil kabiliyetinin çok büyük önem kazandığı, finansmana zor ve maliyetli ulaşılan bir dönemde TEB Faktoring, çok önemli bir hizmet sunarak özellikle ülkemiz ekonomisinin yapı taşını oluşturan KOBİ´lere ve ihracata yönelen şirketlerimize destek oluyor” dedi. Baydar, sözlerine şöyle devam etti: “TEB Faktoring kazandığı ulusal ve uluslararası ödüller, gerçekleştirdiği ilklerle sektörün öncü şirketlerinden biri konumunda. Eximbank kaynaklı ilk reeskont kredisini kullandıran, sektöründe en beğenilen şirket seçilen TEB Faktoring, 6 defa dünyanın en iyi ihracat faktoring şirketi ödülünü kazanarak bu alandaki bir rekoru da halen elinde bulunduruyor. TEB Faktoring olarak 2018 yılında 4 bini aşkın müşteriye hizmet vererek, yaklaşık 9 milyar TL´lik işlem hacmi gerçekleştirdik. Yılsonu itibariyle sağladığımız finansman desteği 1,7 milyar TL´nin üzerinde gerçekleşti. Sadece ihracat tarafında ise yılı yaklaşık 5,6 milyar TL´lik işlem hacmi ve 1 milyar TL´ye yakın bir alacak rakamıyla kapattık ve sektörde yüzde 20 civarında bir pay aldık. TİM ile iş birliğimiz kapsamında 50 milyon dolar tutarında bir kaynağı TİM üyesi ihracatçılara kullandırarak ülkemize değer katmaya ve ülkemiz ihracatının artmasına destek olmaya devam edeceğiz.”

 

 

BAKAN PEKCAN: “CUMHURİYET TARİHİNİN İHRACAT REKORU KIRILDI”

 

 

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Cumhuriyet tarihinin ihracat rekorunun kırıldığını belirterek, "2018 yılı ihracatımız yüzde 7,1 artarak 168,1 milyar dolar olarak gerçekleşti” dedi.

Ticaret Bakanı Pekcan, 2018 Yılı İhracat Değerlendirme Toplantısı´nda yaptığı açıklamada, 2018 yılı ihracatının yüzde 7,1 artışla 168,1 milyar dolar olarak gerçekleştiğini söyledi. Cumhuriyet tarihinin ihracat rekorunun kırıldığını kaydeden Pekcan, 2017 yılına göre ihracatın 11 milyar dolar arttığına dikkat çekti. 2018 yılında ithalatın yüzde 4,6 düşüşle 223,1 milyar dolar olarak gerçekleştiğini vurgulayan Bakan Pekcan, “Böylece ihracatımızın ithalatımızı karşılama oranı 2018 yılında yüzde 8,2 artışla yüzde 75,3 olarak gerçekleşmiş bulunmaktadır. Tahminlerimize göre 2019 yılı ihracatımızın ithalatımızı karşılama oranında bu yükselme devam edecektir” ifadelerini kullandı.

 

 

"ARALIK´TA 2,5 MİLYAR DOLAR İLE OTOMOTİV SEKTÖRÜ ÖNE ÇIKTI"

 

 

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle ise Aralık ayı ihracat verilerini paylaştı. 2018 yılı Aralık ayında 2,5 milyar dolar ile otomotiv sektörünün öne çıktığını kaydeden Gülle, şu bilgileri verdi:

“Bu sektörümüzü 1 milyar 514 milyon dolar ile kimyevi maddeler ve 1 milyar 462 milyon dolar ile çelik sektörümüz takip etti. Aralık ayında ülke gruplarına göre ihracatımıza baktığımızda birinci sırada yüzde 47,6 pay ile Avrupa Birliğinin olduğunu görüyoruz. AB´ye ihracatımız Aralık´ta 6,5 milyar dolar oldu. Bunu 2,1 milyar dolar ile Ortadoğu ülkeleri takip ediyor. Aralık ayında en fazla ihracat yaptığımız üç ülkeden Almanya ihracatımızı 1,2 milyar dolara, İngiltere´ye ihracatımızı 895 milyon dolara, İtalya´ya ihracatımızı da 740 milyon dolara ulaştırdık. İhracat artış oranında öne çıkan ülkeler ise Libya´ya ihracatımız yüzde 142, Hong Kong´a ihracatımız yüzde 89, Meksika´ya ihracatımız yüzde 71 artış gösterdi. İllerimizin ihracatına bakacak olursak en çok ihracat gerçekleştirdiğimiz 5 ilimiz sırasıyla İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir ve Ankara oldu. En dikkat çeken artışlar ise ihracatımızı 3,5 kat artıran Kastamonu, iki katına çıkartan Zonguldak ve yüzde 44 artıran Karabük ilimiz oldu. Aralık ayında ihracatımız miktar bazında yüzde 17 artış gösterdi, 11,8 milyon ton rakamına ulaştık. Türk Lirası ile ihracatımız ise 4 milyar liraya ulaştı. Ülke sayısı 172 oldu.”

 

 

"15 BİN 743 FİRMAMIZ BU YIL İLK DEFA İHRACATA MERHABA DEDİ"

 

 

2018 yılında ihracatta önemli başarılara imza atıldığını vurgulayan Gülle, 2018 yılı verilerine ilişkin şu bilgileri verdi: “1 milyar dolar üzeri ihracat yaptığımız ülke sayısı 39´a çıktı. Listeye yeni giren ülkeler; İsviçre, Libya, Hindistan, Portekiz, Katar ve Çekya oldu. 1 milyar dolar üzeri ihracat yapan il sayısı 17´ye çıktı. Eskişehir ve Kahramanmaraş illerimiz 1 milyar dolar barajını aşmayı başardı. Sektörlere baktığımızda bu yıl 23 sektörümüzün 1 milyar doları aştığını görüyoruz. 2017 yılından farklı olarak tütün sektörü ihracatını yüzde 7 artırarak 1 milyar dolar sınırını aştı. Firma sayısına baktığımızda bu yıl ihracat firma sayımız yüzde 8,5 artış gösterdi. 15 bin 743 firmamız bu yıl ilk defa ihracata merhaba dedi. 10 sektörümüz bu yıl tüm zamanların rekorunu kırdı. Bu sektörler arasında ihracatını en çok artıran sektörlerimiz yüzde 36 ile çelik, yüzde 35 ile mücevher, yüzde 20 ile makine sektörümüz oldu.” (Dadaşgazetesi)   

Etiketler : ,
YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler