Kara Fatma'ya saygısızlık!

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm RADARA DÜŞENLER Haberleri 10.05.2020 17:00:00
Trafolara yapılan giydirme çalışması kapsamında kullanılan Kara Fatma portresine tepki var.
Kara Fatma'ya saygısızlık!

Sinan AYDIN'nın haberi... 

 
RADARHABER / ERZURUM 
Erzurum'da çirkin görüntüyü ortadan kaldırmak için trafolara yapılan giydirme çalışması kapsamında kullanılan Kara Fatma portresi, aslına hiç benzemediği gereksiyle, 'bu nasıl giydirme' sorusunun sorulmasına neden oluyor. 
Kurtuluş Savaşı'nın kadın kahramalarından olan Kara Fatma olarak bilinen Fatma Seher Erden’in Sanayi Mahallesi girişindeki bir trafoya yapılan ama ona hiç benzemeyen rvsmi tepki çekiyor. Erzurum'da bazı eski binalar ile trafolara, çirkin görüntüyü ortadan kaldırmak için giydirme çalışması yapılıyor. Bu kapsamda Sanayi mahallesinde bulunan bir trafo da, Milli Kahramanlarımızdan Kara Fatma olarak bilinen Fatma Seher Erden'in portresi ile giydirimiş. Ancak portre resmin Kara Fatma'ya hiç benzememesi, başta tarihçiler olmak üzere Milli kahramanlarımıza değer verip saygı gösteren herkesin tepkisini çekiyor. Konuyu gündeme taşıyan ise Erzurum Kalkınma Vakfı (ERVAK) Başkanı Erdal Güzel oldu. Başkan Güzel konu ile ilgilenen yetkililere çağrıda bulunarak, '' Sanayi Mahallesi girişindeki bir trafoya yapılmış olan ve Milli Kahramanımız dadaş kızı Kara Fatmay’a hiç benzemeyen resmi yetkilikerimizin dikkatine sunar, orjinaline yakın bir resim beklediğimizi ifade ederiz.Er-Vak'' dedi.  Başkan Erdal Güzelin sosyal medya hesabından da yaptığı paylaşıma, çok sayıda destek yorumu yapıldı. 
 
 
KARA FATMA KİMDİR?
 
 
Kurtuluş Savaşı'nın kadın kahramalarından olan Kara Fatma olarak bilinen Fatma Seher Erden kimdir? İşte Kara Fatma kimdir sorusunun cevabı ve Kara Fatma'nın hayat hikayesi. Fatma Seher Erden, 1888 yılında Erzurum'da doğru. Subay olan Ahmet Bey ile evlendikten sonra Balkan Savaşı'na katıldı ve askerlik hayatını eşiyle paylaştı. Birinci Dünya Savaşı'nda Kafkas Cephesi'nde ailesinden dokuz-on kadınla birlikte cephede savaştı. Eşi Binbaşı Ahmet Bey, Sarıkamış'ta şehit olunca memleketi olan Erzurum'a geri döndü. 1919 yılında Mustafa Kemal Atatürk ile bizzat görüşebilmek için Sivas'a giden Kara Fatma, Milis Müfreze Komutanı olarak batı cephesine atandı ve burada göreve başladı. Aldığı talimatlar doğrultusunda İstanbul'a giden Kara Fatma, silah ve adam kaçırma görevlerini tamamladı. 
 
 
İZMİR'DE SAVAŞTI
 
 
İzmir'in Yunan işgaline uğraması sonucunda İzmir'e geçerek savaşan Kara Fatma, 300'ü aşkın birliğiyle Birinci ve İkinci İnönü Savaşı, Sakarya Meydan Savaşı ve Dumlupınar Meydan Savaşı'nda boy gösterdi. Büyük Taarruz'un ilk günlerinde esir düşse de kaçarak yeniden ordusunun başına geçti ve Bursa'nın Yunan işgalinden kurtuluşunda büyük rol oynadı. Savaşın ardından Fatma Seher Hanım, çavuş rütbesiyle başladığı askerliğini üsteğmen rütbesiyle tamamladı ve emekli oldu. Emekli maaşını Kızılay'a bağışladı. Fatma Seher Hanım, 2 Temmuz 1955'te Darülaceze'de 67 yaşında hayatını kaybetti ve Kasımpaşa'da yer alan Kulaksız mezarlığına defnedildi.

 

Etiketler : ,
YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler