Köy okullarının telli-çivili meleği

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm YAŞAM Haberleri 15.11.2013 18:19:00
Çiviler ile tel ve örgü tekniklerini kullanarak yaptığı tabloları satıp 14 köy okulunun kaderini değiştirdi.
Köy okullarının telli-çivili meleği

Sinan AYDIN'ın -ÖZEL- haberi...

RADARHABER / ERZURUM 
 
Çiviler ile tel ve örgü tekniklerini kullanarak yaptığı tabloları (filografi) satarak 7 ayda 14 köy okulunun kaderini değiştiren sanatçı Aysun Gemalmaz "Yardım Meleği" diye anılıyor
Erzurumlu filografi sanatçısı Aysun Gemalmaz, sattığı tablolardan elde ettiği gelirle, Erzurum'da 7 ayda 14 köy okulunun kaderini değiştirdi. İstanbul'da yaşayan sanatçı Gemalmaz, geçen 23 Nisan günü, haberlerde izlediği lastik ayakkabılı öğrencilerin görüntüsünden etkilendi. O dönem umreye gitmeye hazırlanan Gemalmaz, oraya harcayacağı parayla Erzurum'daki köy okullarına yardım etme kararı aldı. 

60 ESERDEN 300 BİN LİRA 
Yetkililerle temasa geçip Ilıca ilçesinin Çiğdemli köyü ilkokulunun yardıma ihtiyacı olduğunu öğrenince, öğrencilere kırtasiye ile giyecek yardımı götürdü ayrıca okulun bakım ve onarımını yaptırdı. Sanatçı Gemalmaz, bu ziyaret sırasında yaşadıklarından çok etkilendi. Bir defaya mahsus yapmayı düşündüğü yardım, öğrencilerin yüzündeki sevinci gördükten sonra dev bir kampanyaya dönüştü. Bunun üzerine "Her köye bir tebessüm" kampanyası başlattı, 7 ayda yaparak sergilerde sattığı 60 eserden elde ettiği 300 bin lirayı, köy okulları için harcadı. 

MEB'DEN PLAKET 
Evli ve 4 çocuk annesi olan Gemalmaz'ın kampanyasıyla, 14 köy okulu baştan aşağı onarıldı, araç-gereç eksiklikleri giderildi, boya badana yapıldı, öğrenciler baştan aşağı giydirildi. Gemalmaz'a yardımları nedeniyle Milli Eğitim yetkilileri' teşekkür plaketi verdi. Köylü çocuklar ve veliler ise onu "yardım meleği" diye anmaya başladı. Unutulmaya yüz tutan filografi sanatıyla 7 yıldır uğraşan Gemalmaz, "Eserlerimi yapıp satabildiğim sürece bu yardımlarımı devam ettirmek istiyorum" dedi. 

TELLE ÇİVİNİN AŞKI

Filografi, ahşap bir zemin üzerine çakılmış çiviler arasından teller geçirilerek belli örgü teknikleri kullanılarak çeşitli desenler meydan getirme sanatı. Türkiye'de pek tanınmayan bu sanat, zorluğu, sabır gerektirmesi nedeniyle az uygulandığı için dünyada da unutulmak üzere. Seçilen renklerin hem birbirine uyumlu olması hem de motifi ortaya çıkaracak şekilde olması gerekiyor. Bütün iş sanatçının yaratıcı yeteneğine ve ustalığına kalıyor. (SABAH) 

Etiketler : Erzurum, melek, çivi, köy,
YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler