Küçük Kevser'e Yeniden Doğuş Pastası

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm YAŞAM Haberleri 26.01.2016 12:00:00
Ev yapımı konserveden zehirlenen Gümüştepe ailesinin kızları Kevser Damla ve Tuba Gümüştepe...
Küçük Kevser'e Yeniden Doğuş Pastası

RADARHABER / ERZURUM
Ev yapımı konserveden zehirlenen Gümüştepe ailesinin kızları Kevser Damla (8) ve Tuba Gümüştepe (18) Erzurum BEAH’ ta tedavi altına alındı. Diyabet hastası olan Tuba Gümüştepe’nin yoğun bakımda tedavisi sürerken Kevser Damla, bir hafta sonra gözlerini açtı. Yeniden hayata merhaba diyen Kevser Damla için servis çalışanları pastalı kutlama yaptı. Erzincan’da oturan Gümüştepe ailesinin 4 ferdi evde hazırlanmış konserveden zehirlendi. Rahatsızlanan Nebahat ve Ayhan Gümüştepe çiftine hastanede gıda zehirlenmesi teşhisi kondu. Aynı yemekten yedikleri belirlenen çocukları Kevser Damla (8) ile Tuba Gümüştepe’nin (18) Erzincan Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alındı. Yapılan tahliller sonucu zehirlendikleri belirlenen anne ve baba ile çocuklar Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edildi. Erzurum’a getirilen anne ve baba ayakta tedavi edilirken abla ve kardeşi yoğun bakıma kaldırıldı. Burada bir hafta süren tedavide küçük kız Kevser Damla gözlerini açarak hayata yeniden merhaba dedi. Küçük kız tedavisini yakından takip eden çocuk doktoru Doç. Dr. Hasan Kahveci’ye parmakları ile kulak işareti yaptı.8 yaşındaki kızın gözlerini açması yoğun bakım servisi çalışanlarını büyük bir sevince boğdu. Küçük kızın yaşama merhaba dediği günü doğum günü olarak kabul eden servis çalışanları hayata yeniden merhaba ‘pastası’ kesti. Pastanın üstündeki mumları üfleyen minik Kevser, yaptığı esprilerle çalışanların neşe kaynağı oldu. Küçük kızlarının gözlerini yeniden hayata açmasıyla büyük bir sevinç yaşayan Gümüştepe ailesinin büyük kızlarıyla ilgili endişesi devam ediyor. Anne ve baba diyabet hastası olduğu için yoğun bakımdaki tedavisi süren Tuba için dua ediyor. Ailenin evde yapılan konserveden zehirlendiklerini ve bu vakalara ‘botilsimus’ adını verdiklerini belirten yenidoğan ünitesi sorumlusu Doç. Dr. Hasan Kahveci, Gümüştepe ailesinde zehirlenme belirtilerinin 3 gün sonra ortaya çıktığı bilgisini verdi. 8 yaşındaki Kevser Damla’nın hastalarda zehirlenmenin bütün bulgularının ortaya çıktığı bilgisini veren Doç. Dr. Hasan Kahveci, “Hastaya hemen anti toksin uygulandı. Hastamızda yoğun bakımda yattığı sırada hastalığın doğası gereği pinomoni (zatürre) ve yutak borusu mantar enfeksiyonu gelişti. Hastada verilen yoğun tedaviler sonunda 1 hafta içinde hızlı bir iyileşme görüldü. 1. haftanın sonunda hasta yemek yemeye başladı, hastada ki enfeksiyonlar geriledi botulismus zehirlenme bulguları azaldı. Çocuk servisine çıkarılan hasta hayati tehlikeyi atlattı” dedi.
Doç. Dr. Hasan Kahveci Vatandaşları Evde Yapım Konserveler Konusunda Uyardı. Zehirlenme vakalarıyla ilgili vatandaşları uyaran Doç. Dr. Hasan Kahveci, “Konserve yeme sonrası ani gelişen göz, yutma ve solunum problemi olanlar da botulismus zehirlenmesi düşünülmeli. Tanı erken konulmalı, tedaviye erken başlanmalı. Halk konserve yapımı, saklanması ve kullanılması konusundan bilgilendirilmelidir. Kapağı bombeleşmiş yani içinde gaz birikmiş konserveler bozulmuş kabul edilmeli hemen imha edilmelidir” diye konuştu.
 
Botulismus zehirlenmesi nedir?
Botulismus zehirlenmesi daha çok ev yapımı sebze, et, balık, peynir gibi gıdalardan hazırlanan konservelerin yenilmesi sonucu oluşur. Zehirlenme Bu konserve ürünlerinde bulunan Clostridyum botilinum(bakteri) isimli bakterini ürettiği botulismus toksin(zehir)in bu konservelerin yenilmesi sonucu alınmasından sonra ortaya çıkar. Bu zehir insanın sinir sistemine yerleşir. Zehir’in alınmasından ortalama 18-36 saat sonra ilk belirtileri bulanık görme ve çift görme şeklinde ortaya çıkar. Belirtiler yukarıdan aşağıya şeklinde ilerleyen felç sonucu oluşur. Bu hastalığın belirtileri; halsizlik, solunum yetmezliği, yutma güçlüğü, konuşmanın bozulması, göz kapaklarını açamama, göz hareketlerinde azalma, ağzınıkapatamama, tükürük oluşumunun kaybolması, ağız kuruluğu, bulanık görme, göz bebeğinin büyümesi, kan basıncı ve kalp hızında azalma, ciltte benekleşme, terleme bozukluğu, idrar yapamama, karın ağrısı, bulantı, kabızlık, dilde büyüme ve ağırlaşma hissi, gözlerde kayma şeklinde belirtiler ortaya çıkar. Botulismus mikrobu 2-3 saat kaynatma ile bile bozulmaz. Ancak bu mikrobun ürettiği botulismus mikrobu 10 dakika kaynatma ile etkisi kaybolur. Zehir alınmasından 2 saat ile 8 gün arasında belirtiler ortaya çıkar.
YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler