O köye özgürlük geldi!

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm YAŞAM Haberleri 29.11.2013 21:57:00
Tortumkale köyü 7 yıl önce dikenli tellerle çevrilmişti. Köy halkı adeta köye hapsedilmişti.
O köye özgürlük geldi!

Soner İSTANBULLU'nun -ÖZEL- haberi...

RADARHABER / ERZURUM

Erzurum'da 350 haneli Tortumkale köyünün çevresi, ‘Ağaçlandıracağız’ denilerek 7 yıl önce dikenli tellerle çevrilmişti. Köy halkı adeta köye hapsedilmişti. Sabah Gazetesinin 27 Nisan Tarihinde ‘Üstü açık cezaevi gibi köy’ başlığıyla yayımladığı haberin ardından köyde incelemelerde bulunan Orman ve Su İşlerine bağlı heyet, köyü yeniden özgürlüğünü kazandırdı.

SABAH YAZDI KÖYLÜYE ÖZGÜRLÜK GELDİ

Trajikomik olay, Tortum ilçesine bağlı Tortumkale köyünde 2006 yılında yaşandı. Köyün eski muhtarı, ağaçlandırma yapılacağını belirterek köylüden imza toplayıp köyün dört bir yanını çitlerle çevirdi. Haber çıkınca, Orman ve Su İşleri Bakanlığı bölgede inceleme başlattı. İlk başta ağaçlandırma çalışması başlatan Orman ve Su İşleri Bakanlığına Bağlı Orman ve Su İşleri 13. Bölge Müdürlüğü, çitlerle çevrili arazi içerisine fidan dikimi gerçekleştirdi. 10 gün önce, bölgeye tekrar bir heyet gönderen Orman ve Su İşleri Bakanlığı, bölgede mera ihtiyacının olduğunu saptayarak çitlerle çevrili arazinin 7 yıl sonra tekrardan mera arazisi olması yönünde karar aldı. Köylüler verilen karar sonrası büyük mutluluk yaşıyor. Köylüler, “köy halkı olarak yeniden özgürlüğümüze kavuştuk tıkanıp kaldığımız köy içerisinden tekrar meralarımızda gezebileceğiz’ diyor. Çitler birçok bölgede en kısa sürede sökülerek kaldırılacak, köylü rahat nefes alacak.

PARA CEZALARI DA İPTAL EDİLDİ

Ağaçlandırılacak arazi olarak belirlenen Bölgeye, köylülerin de hayvanlarının da girişi yasaklanmıştı. Her yıl ağaçlandırılma ihalesine çıkılmış ancak aradan geçen 7 yıla rağmen yeşeren tek bir fidan bile görülmemişti. Sadece ilçe yolu açık olan diğer alanların dikenli tellerle çevrildiği köyde, köye hapsolan köylüler, hayvanlarını otlatamaz, yaylalarına çıkamaz durumdaydı. Köylülerin ve köylülere ait hayvanların çitlerle çevrili alana her girişlerinde de cezalar kesilip, köy halkını bölgeden uzak tutmak için bekçiler yerleştirilmişti. Bölgede yapılan incelemeler sonrasında köylüler özgürlüklerine kavuştuğu gibi para cezaları da Erzurum Adliyesinde görülen dava sonrasında iptal edildi. Köy Muhtarı Özcan Çaycı, “Kış mevsimi boyunca ahırlarında beslediğimiz hayvanlarını bahar sezonunda köye ait otlaklara çıkarmak zorundayız. Ancak bu güne kadar otlak arazilerimize yöneldiğimiz her an karşımıza 'orman arazisi' çıkıyordu. İhtiyacımız olan meralarımıza yeniden kavuştuk. Daha önceden ot bulamayan köylülerimizin hayvanları açlıktan telef oluyordu. Şimdi hayvanlarımızı meralarda otlatarak tek geçim kaynağımıza sahip çıkabileceğiz. (SABAH)

 

Etiketler : Erzurum, köy, tel, örgü,
YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler