Köylünün hapis hayatı bitmek bilmiyor

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm YAŞAM Haberleri 21.06.2014 00:20:00
Tortumkale köyünün çevresi, ‘Ağaçlandıracağız’ denilerek 7 yıl önce dikenli tellerle çevrilmişti.
Köylünün hapis hayatı bitmek bilmiyor

 

Soner İSTANBULLU'nun -ÖZEL- haberi...

RADARHABER / ERZURUM 

Erzurum'da 350 haneli Tortumkale köyünün çevresi, ‘Ağaçlandıracağız’ denilerek 7 yıl önce dikenli tellerle çevrilmişti. Köy halkı adeta köye hapsedilmişti. Sabah Gazetesinin 27 Nisan Tarihinde ‘Üstü açık cezaevi gibi köy’ başlığıyla yayımladığı haberin ardından köyde incelemelerde bulunan Orman ve Su İşlerine bağlı heyet, köyü yeniden özgürlüğünü kavuşturma kararı aldı. Verilen karara göre çitler kaldırılacak ve meralara gidiş için köylülere imkan tanınacaktı. Kararın alımasının üzerinden uzun bir süre geçmesine rağmen çitlerin kaldırılmaması, köylüleri isyan ettiriyor. Yaz aylarının gelmesi ile birlikte meralara götürülmek zorunda olan küçükbaş hayvanların 5’i tellere takılarak telef olurken köylüler ise halen daha kaldırılmayan tel örgüler sebebi ile yaşadıkları kayıplar karşısında çaresizlik içerisinde tel örgülerin kaldırılmasını bekliyor. 

MUTLULUK YARIM KALDI

Trajikomik olay, Tortum ilçesine bağlı Tortumkale köyünde 2006 yılında yaşandı. Köyün eski muhtarı, ağaçlandırma yapılacağını belirterek köylüden imza toplayıp köyün dört bir yanını çitlerle çevirdi. Haber çıkınca, Orman ve Su İşleri Bakanlığı bölgede inceleme başlattı. İlk başta ağaçlandırma çalışması başlatan Orman ve Su İşleri Bakanlığına Bağlı Orman ve Su İşleri 13. Bölge Müdürlüğü, çitlerle çevrili arazi içerisine fidan dikimi gerçekleştirdi. Yapılan haber sonrasında bölgeye tekrar bir heyet gönderen Orman ve Su İşleri Bakanlığı, bölgede mera ihtiyacının olduğunu saptayarak çitlerle çevrili arazinin 7 yıl sonra tekrardan mera arazisi olması yönünde karar aldı. Köylüler bu kararla yaşadıkları mutluluk yarım kaldı. Kararın ardından kaldırılması beklenen çitler yaz gelmesine rağmen kaldırılmayınca köylülere yeni kayıplar kazandırdı. Otlamaları için meraya gitmek zorunda olan koyunlar çitlerle çevrili köy arazilerinden meraya gitmek isterken tel örgülere takılarak telef oldu. Köylüler, “köy halkı olarak verilen kararı mutlulukla karşılıyorduk. Ama şimdi hayvanlarımızın meraya çıkma zamanı geldi çitler karara rağmen kaldırılmadı. Kararın uygulanmasını bekliyor ve daha fazla kayıp yaşamak istemiyoruz. Çoğu köylü Tarım ve Köy İşleri Bakanlığının desteği ile aldığı küçük baş hayvanlarının telef olmamaları için hayvanlarını da alıp başka ilçelere gitmek zorunda kaldı. Kendi meramız varken ve karar çıkmışken halen daha meralarımız bize teslim edilmedi.” şeklinde konuştu. Şimdilerde gün içerisinde meralarına ulaşmak için 2 dağ aşmak zorunda kalan köylüler çitler açıldığında birkaç adım uzaklıkta olupta ulaşamadıkları meralarına ulaşmış olacaklar.

 

GENEL MÜDÜRLÜĞÜN ‘KALDIRIN’ KARARI BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN YOK SAYILIYOR

 

Tortumkale Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri Başkanı İhsan Kaya, duruma tepki göstererek köylülerin devlete karşı gelmek istemediklerini ancak devletinde üzerine düşeni yapması gerektiğini söyledi. Kaya, yıllardır yaşadıklarını şöyle anlattı; “Zamanında Tarım Bakanlığının ilgi alanı olan bölgede önce ağaçlandırma yapılacağı söylendi. Daha sonra erozyonu önlemek için çalışmalar başladı. Badem tohumu ve akasya fideleri dikildi. Yapılan çalışmalardan sonra dikenli tel örgülerle köyümüzün dört bir yanı yasak bölge ilan edildi. Olayın basına yansıması ve bizim çabalarımız ile 2013’ün son aylarında Ankara’dan bir heyet gönderildi. Köyde inceleme yapan heyet ilk etapta çitlerin bir kısmının kaldırılabileceği kararını verdi. Bizim itirazımız sonucu ikinci kez heyet incelemelerde bulundu. Bu sefer tel örgülerin tamamının kaldırılması yönünde karar verildi. Ancak Erzurum Orman Bölge Müdürlüğü, adeta Bakanlığın ve Genel Müdürlüğün kararını yok sayarak hiçbir işlem başlatmadı. Köyümüzdeki vatandaşlar devletine kanuna çok bağlıdır. Kimse burada hukuksuzca bir işe girişmek istemez. Ama gözümüzün önündeki çitlerin kaldırılma kararına rağmen hala orda olması bizi üzmektedir” diye konuştu.

 

KÖYLÜLER ZATEN AĞAÇ EKİYORDU

 

Bölgede yıllarca erozyon yaşanmadığını, dağın kayalık olduğunu ve Bölge Müdürlüğünün ağaçlandırma için diktiği hiçbir fidenin tutmadığını aktaran Kaya şöyle konuştu; “Badem tohumu ve akasya fidesi diktiler. Şuanda batkımızı zaman hiçbir diktikleri tutmadı. Biz bu bölgenin insanlarıyız. Neyin tuttuğunu neyin tutmadığını iyi biliriz. Bu dağda su sıkıntısı var. Buraya ağaç çalışması bu şekilde olmaz. Çitlerle kapatarak sadece köylü mağdur ediliyor. Zaten köyümüzde yaşayan vatandaşlar doğa konusunda çok bilinçlidir. Ellerinde bir fide, tohum, yaş ağaç görürlerse hemen gider dağa dikerdi.”

 

HAYVANLAR TELLERE TAKILARAK TELEF OLUYOR

 

Geneli koyunculukla geçimini sağlayan köyün tek otlatma alanı yolunun tellerle çevrili olmasının doğru olmadığını söyleyen İhsan Kaya, hayvanların tellere takılarak yaralandığını ve telef olduklarını anlattı. Kaya, “Köyümüz de yaklaşık 2 bin 500 koyun var. Köylülerimizin geçim kaynakları hayvancılıktır. Daha çok ağaçlık bir köy olduğu için arazimiz düz değil. Bunun içinde otlatacak tek bir meramız var. 2006 yılına kadar atalarımızın dedelerimizin de otlattıkları meranın yolu dikenli tellerle kapatıldı. Önceden çoban hayvanları alır kuzeydeki tepenin ardında ki meraya götürürdü. Ancak devletin çektiği teller nedeniyle koyunların mera alanına gitmesi için kilometrelerce yolu yürüyerek tepenin etrafını dolaşması gerekiyor. Bu nedenle birçok kişi köyden göç etmek zorunda kaldı. Hayvanlarımızda bu dikenli teller nedeniyle çok zarar gördü. Son bir haftada 5 hayvanımız tellere takılarak telef olurken 2 koyunumuzda teller yüzünden yaralandı” dedi.  Köy sakinleri bir an evvel Orman Bölge Müdürlüğünün, dikenli telleri kaldırması ve yolu kapanan meralarının kendilerine tahsis edilmelerini istiyor.

 

DİKENLİ TELLER KADERLERİ OLDU

 

Erzurum Tortumkale Köyü, etrafındaki dikenli tellerden bir türlü kurtulamadı. Yıllardır mera yollarına engel olan telleri için mücadele veren köylüler, koyunlarını otlatmak için her gün kilometrelerce yol yürümek zorunda kalıyor. Zaman zamanda tellere takılan koyunlar yaralanarak telef oluyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Orman Bölge Müdürü Salih Çetiner, çalışmaların başlamasında geciktiklerini kabul ederken köylülerin daha fazla mağdur olmamaları için sağanak yağışlı günlerin geride kalmasıyla birlikte çitlerin sökülüp mera yolunun açılmasına başlanacağını belirtti.

Etiketler : ,
YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler